Ce este efectul Halo?

Foarte multi dintre cei ce joaca la pariuri se bazeaza pe intuitive, sau mai bine zis pe sentimentele pe care le au referitor la o echipa sau la un jucator.
Intuitia este excelenta daca vorbim despre relatiile de familie , sau relatiile cu prietenii; dar nu ne ajuta prea mult in cazul pariurilor unde trebuie sa stabilim probabilitatea ca un anumit eveniment sa se intample sau nu.
Efectul Halo studiaza acest aspect, si in continuare voi explica in detaliu tot ceea ce aveti nevoie sa cunoasteti pe aceasta tema:

Efectul Halo

Voi relata in continuare o poveste cu doua personaje: Alan si ben. Alan se bazeaza mai mult pe intuitie, ben are aceleasi calitati, dar manifestate in ordine inversa. La acest moment sunt convins ca empatizati mai mult cu Alan!
Acum, in loc sa realizam ca este vorba despre aceleasi caracteristici, dar in alta ordine preferam sa folosim “partea lenesa” a creierului si sa ne formam rapid o parere.

Prima caracteristica a lui Alan este “inteligenta”, si presupunem automat ca si celelalte insusiri ii urmeaza, in timp ce prima caracteristica a lui Ben este invidia si de aici tragem concluzia ca nu are prea multe calitati.
Daca translatam exemplul si vorbim despre doua echipe de fotbal si enumeram rezultatele /performantele trecute ale acestora este simplu sa vedem cum rationamentul la pariuri poate fi influentat de ordinea in care percepem informatiile si de impactul anumitor evenimente particulare. Asemenea reactii partinitoare sunt destul de des intalnite. Astfel, rezultatele unui meci cu multe goluri sau ale unei finale au un impact mult mai mare asupra noastra.

Am luat in continuare cateva exemple despre cum poate fi folosita aceasta metoda in cazul pariurilor sportive:

Echipa nationala de fotbal a Braziliei

Echipa Braziliei este cunoscuta drept una dintre cele mai bune echipe de fotbal din lume datorita rezultatelor precedente si au un loc aparte fata de restul nationalelor de fotbal. Acest aspect ii plaseaza printer favoritii celor care joaca la pariuri, desi majoritatea victoriilor acestora au fost intre 1958-1970 si 1994-2002. In ultima vreme Brazilia nici macar nu a reusit sa treaca de sferturile de finala la majoritatea competitiilor.
Prima etapa de success a Braziliei a fost cea in care avea jucatori precum:Carlos Alberto, Rivelino si Pele, acestia au fost cei care au initiat efectul Halo si au schimbat definitive perceptia publica asupra echipei Braziliei. Acest aspect este posibil sa nu ii influenteze prea mult pe tinerii care joaca la pariuri, deoarece nu sunt prea familiarizati cu evenimente care au avut loc cu 40 de ani in urma, dar relatarile din presa despre echipa Braziliei este posibil sa ii convinga ca este o idee buna sa parieze pe ei in intalnirile cu alte nationale.
Liverpool este deasemenea, o alta echipa la care se aplica efectul Halo, intre 1973 si 1990 au castigat liga de 11 ori , cu toate acestea in ultima perioada se chinuie sa se situeze intre primele patru echipe.dar, datorita istoricului sunt in continuare multi oameni care pariaza pe ei, deoarece cred ca vor castiga cu usurinta majoritatea meciurilor.

Exista si un revers al efectului Halo?

Exista, sa spunem ca mergeti la un restaurant despre care ati citit numai opinii negative, atunci judecata voastra este clar partinitoare. Privind acest aspect din punct de vedere al pariurilor rezultatele slabe din trecut ale unui jucator sau ale unei echipe va influenteaza clar rationamentul.
Un exemplu din lumea reala este cel al lui Mcllroy la US Open-ul din 2011, cand dupa un meci pierdut dintr-o serie de 80 si dup ace a fost boicotat de presa oamenii nu mai erau dispusi sa parieze pe el.
Daca ar fi judecat la rece si l-ar fi sustinut in continuare ar fi avut masiv de castigat, deoarece a castigat US Open-ul din 2011 si in 2012 a continuat si a castigat Campionatul US PGA.
Daca lucrurile s-ar fi intamplat invers si ar fi castigat doua meciuri importante, si apoi ar fi pierdut predictiile pentru meciurile urmatoare ar fi fost mult mai ingaduitoare.

Ce trebuie retinut?

Intuitia este un instrument foarte puternic si util, care ne poate salva chiar viata daca percepem un pericol si il evitam. Cu toate acestea, cand vine vorba despre estimari statistice mai degraba ne incurca. Putem concluziona ca atunci cand pariem trebuie sa ne fortam mintea sa fie mai degraba analitica, decat sa faca presupuneri.

Relevant news