Pariorul contra legii numerelor mari

Odata create, jocurile de noroc au fost de neoprit si au luat amploare sub diverse forme. De multa vreme se cauta antidotul sau mai bine zis secretul sa devii un invingator al alestora, dar se pare ca inca nu s-a gasit, totusi cautarile si cercetarile par sa nu se opreasca chiar daca de-a lungul istoriei au existat exemple care ne arata clar ca nu le putem invinge, iar aici putem da ca exemplu inventatorul ruletei care vazand ce a creat si incercand s-o invinga din postura jucatorului, a ajus sa-si puna capat zilelor mai devreme de cat ar fi trait in mod normal. Ca atare la jocurile de noroc este bine sa joci responsabil si doar la distractie, iar profitul ocazional sa fie un motiv de bucurie in plus.

Revenind la zilele noastre avem doua elemente care se reunesc sub aripa jocurilor de noroc si anume, pariurii care adesea gresesc si legea numerelor mari. Poate vi se pare aiurea o asemena reuniune, dar pare sa aiba sens cand la mijloc este o casa de pariuri. Legea numerelor mari care a fost emisa in secolul 17 de catre Jacob Bernoulli spune ca: cu cat esantionul de repzentare este mai mare, cu atat suntem mai aproape de probabilitatea reala, bazandu-ne pe celebrul experiment al aruncarii monedei cu doua fete unde probabilitatea ca oricare din fete sa iasa este 50%.

La fel este si in gandirea unui parior experimentat si cu toate acestea da gres in predictiile sale destul de des. Daca ar fi sa luam in calcul experimentul cu moneda inseama ca la un esation foarte mare de pariuri plasate in conditii optime si la or rata de castig asa cum sunt aparitiile fetelor monedei in experiment, ar terbuii sa avem un profit considerabil si nu am iesii in pierdere, insa realitatea este cu totul alta si pe alocuri s-a demonstrat ca oricat de buni si priceputi am fi la pariuri, la un esantion imens de mare de pariuri plaste (legea numerelor mari) vom iesii pe pierdere proximativ cat eeste marja de castig a casei de pariuri la care avem plasate pariurile, dar si aici sunt lucurile inca discutabile. Totusi nu trebuie sa uitam si de exceptiile care exista aproape in orice situatie.

Problema care se ridica este strict legata de greselile pe care le face pariorul si care sunt principala cauza care duce la falimentul acestuia mai devreme sau mai tarziu. Explificand gresala pariorului prin date statistice de la o echipa de fotbal care sa zicem ca a facut 0-0 la pauza in 9 partide pana acum, am fi tentati sa credem ca a 10 ora nu se mai poate intampla asa ceva si am paria pe orice alt scor la pauza decat 0-0. De cele mai multe ori se intampla sa iese 0-0 si a 10 ora si sa pierdem, gresim, pentru ca nu timen cont de legea numerelor mari care spune ca la esantioane foarte mare sansele se apropie de 50%-50%.

Daca vreti sa va imbunatatiti performantele la pariuri este bine sa luati in calcul si aceasta problema care se discuta si-n prezent.

Relevant news