Intelepciunea multimilor la test

Fie ca este vorba de piete finanicare sau de pariuri sportive avem de furca in momentul in care ne decidem sa plasam un pariu cu alegrea multmilor sau mai bine zis in termeni populari pe ce merge lumea. Acest fenomen este numit de specialisti intelepciunea multimilor si a fost supusa la test sub diferite forme pentru a vedea daca o parere acceptata si vazut de mai multi este mai buna sau nu decat parerea unui expert.

Asemenea teste dateaza inca din anul 1906 cand un renumit savant engelz a intrebat un numar de 800 de persoane despre greutatea unui vitel proaspat sacrificat. Rezultatul a fost impresionant, mai bine de jumatate au aproximat greutatea cu o marja de eroare de 1%. Acest rezultat al testului a intarit ideea ca inteligenta maselor este mai eficienta decat a catova persoane de elita.

In anul 2014 o casa de pariuri online de elita a incercat sa reediteze acest studiu cu deosebirea ca a afisat la loc vizibil rezultatele testului pe fiecare zi, dar la cateva zile dupa primul raspuns. Ceea ce au obtinut a fost un rezultat de cu totul alta natura decat cel al savantului englez, cu precizarea ca pana la afisarea zilnica a rezultatelor, au obtinut aceiasi marja de 1% (la fel ca in 1906). Marja de eroade a fost in medie de 10% fata de realitate in momentul afisarii rezultatelor zilnice decat momentul in care nu au fost afisate.

Speram sa cititi cu atentie acest articol si sa trageti VOI concluziile!!!

Relevant news