Distributia Poisson

Distributia Poisson, cumulata cu istoricul rezultatelor ofera o metoda foarte buna pentru a calcula probabilitatea ca intr-un meci de fotbal sa fie inscris un anumit numar de goluri. Sunt convins ca cei care joaca la pariuri vor considera foarte utila Distributia Poisson pentru a calcula probabilitatea ca la un meci sa se inregistreze un anumit rezultat, fiind totodata si o metoda simpla.

Explicatii cu privire la Distributia Poisson

Distributia Poisson este un concept matematic de a translata media rezultatelor intr-o probabilitate pentru rezultate variabile. De exemplu, Chelsea poate inscribe in medie 1,7 goluri pe meci. Integrand aceasta informatie in formula Poisson inseamna ca Chelsea nu inscrie nici un gol in 18,3% din meciuri, 1 gol in 31% din meciuri, 2 goluri in 26,4 % din intalniri si 3 goluri in 15% din meciuri.

Cum se calculeaza rezultatul unui meci de fotbal utilizand Distributia Poisson. Inainte de a folosi Distributia Poisson pentru a calcula rezultatul unui meci de fotbal este necesar sa calculam numarul mediu de goluri pe care fiecare echipa le inscrie.

Acestea pot fi folosite pentru a se stabili abililitatile in “Atac” si “Aparare” ale fiecarei echipe, si pentru a le compara intre ele.

Selectia unui sir reprezentativ de date este vitala pentru a stabili abilitatile de “Atac” si “Aparare”, un sir prea lung nu este relavant pentru a determina forma curenta a echipelor, in timp ce un sir prea scurt de date poate permite valorilor exceptionale sa denaturize rezultatul. Pentru aceasta analiza vom folosi cele 38 de meciuri jucate de catre fiecare echipa in sezonul 2013/2014 din Premier League.

 Calculul abilitatilor de Atac si Aparare.

 Calculul numarului mediu de goluri inscrise acasa si in deplasare.

 Prima etapa in calculul abilitatilor de Atac si Aparare pe baza rezultatelor din ultimul sezon este calculul numarului mediu de goluri inscrise de catre fiecare echipa acasa si in deplasare.

Calculul se realizeaza impartind numarul total de goluri inscrise in sezonul precedent la numarul total de meciuri jucate:

– Numarul de goluri inscrise acasa/Numarul de meciuri jucate(intr-un sezon)

– Numarul de goluri inscrise in deplasare/Numarul de meciuri jucate(intr-un sezon)

In sezonul 2013/14, calculul este 598/380 acasa si 454/380 in deplasare, ceea ce inseamna o medie de 1,574 goluri in meciurile jucate acasa si 1,195 goluri in meciurile jucate in deplasare.

– Media numarului de goluri inscrise acasa : 1,574

– Media numarului de goluri inscrise in deplasare:1,195

Diferenta dintre cele doua valori reprezinta “Abilitatea de Atac” a echipei, respectiv: 0,379 Avem, deasemenea nevoie de numarul mediu de goluri primite. Acesta este pur si simplu inversul rezultatelor de mai jos (numarul de goluri pe care o echipa le inscrie acasa este egal cu numarul de goluri pe care o alta echipa le primeste in deplasare).

 – Numarul mediu de goluri primate acasa:1,195

– Numarul mediu de goluri primate in deplasare:1,574

Diferenta dintre cele doua valori reprezinta “Abilitatea de Aparare” a echipei, respectiv: -0,379

Comparant cele doua valori obtinute putem determina in linii mari care ar putea fi rezultatul probabil al viitorei intalniri dintre cele doua echipe. Acest rezultat poate fi orientativ in luarea decizei de a paria pe respectiva intalnire.

Relevant news